Selecteer een pagina
Anton van de Water

Vanaf 1980 geboeid door het medium klei. Na al die jaren van studie, onderzoeken van technieken, uitproberen, grenzen bereiken en verleggen, vallen al deze items samen in “Cats in progress”.

Binnen de mogelijkheden met keramiek heeft vormgeving, bij Anton, altijd de voorkeur boven decoratie. In de door Anton gebruikte techniek is de vormgeving de decoratie en heeft hij de maatschappelijke eenheid “mooi” losgelaten. Dit biedt meer ruimte voor zijn creatieve uiting en meer concentratie op de vormgeving. Timing is een belangrijk aspect binnen de techniek. De katten zijn, vanaf de basis, hol opgebouwd. Ze zijn als het ware om de lucht heen gebouwd. Dit dwingt tot geduld om te wachten tot de klei de juiste stijfheid heeft om door te bouwen. De trigger hierbij is, dat wat reeds gebouwd is in verhouding moet zijn tot dat wat er nog niet is.

Het karakter van katten heeft Anton altijd geïntrigeerd. Veel van de eigenschappen van katten trekken altijd de aandacht, hun eigen wijze, sierlijkheid, luiheid, souplesse. Daarnaast zal een kat zijn best doen jou zijn wil op te leggen, een hond heeft een baasje en een kat heeft een lakei. De klei heeft ook zo zijn karakter en souplesse en zal je dwingen je aan te passen. Een uitdagende overeenkomst in de beide onderwerpen die Anton is aangegaan.

De door Anton gebruikte techniek laat ruimte voor de fantasie van de bezoeker. Er staat onmiskenbaar een kat in een voor een kat karakteristieke houding maar verder wordt het geheel door de eigen fantasie ingevuld. Men ziet de kat en wordt aangetrokken om dichterbij te onderzoeken hoe het object “Cats in progress” in elkaar zit.