Selecteer een pagina
Dirk Santens

Creativiteit, het is als een microbe in je lichaam. Je kan ermee geboren worden omdat het via je ouders of grootouders al in je genen zit. Maar je kan het ook krijgen door in je omgeving creatieve mensen te ontmoeten die je inspireren en motiveren. Ik had als kind het geluk beide te mogen ervaren. Toen ik 13 was verkocht ik een eerste schilderij. Ik schilderde zowat alles, steeds was ik uitgedaagd door verschillende thema’s en media.

Einde jaren 80 ging ik naar de kunstacademie van Oostende voor een opleiding schilderen. Er volgden toen diverse opdrachten en tentoonstellingen.

Midden de jaren 90 ben ik samen met andere creatieve dorpsgenoten gestart met het wekelijks tekenen met model. Dit doe ik ondertussen bijna 25 jaar.

Rond de eeuwwisseling schilderde ik een reeks doeken met felle kleuren en reflecties. Later geïnspireerd door mijn jobomgeving ontstond een reeks over criminaliteit.

In 2007 kwam de stap naar de derde dimensie. Een opleiding beeldhouwen in de academie van Brugge. Daar werd ik aangezet om met alle media creatief om te gaan. Creativiteit is communicatie die anders is uitgesproken door verschillende mediakeuzes. Tijdens die acht jaar academie heb ik mij voorbereid op het alleen verder gaan in mijn zoektocht naar nieuwe creaties. Het werd snel duidelijk dat het boetseren van dieren met klei mijn ding was.

Eerst waren er beelden in keramiek van hazen, daarna zijn in 2014 de eerste bronzen beelden gegoten.

Ondertussen zijn er beelden van verschillende dieren in beweging. Het verhaal is nog maar begonnen zou ik zeggen.