Selecteer een pagina
Merette Uiterwaal

Merette Uiterwaal (1990, Amsterdam Zuid-Oost, Nederland) is een kunstenaar die voornamelijk met fotografie werkt. Haar kleurenblindheid geeft haar een onconventionele kijk op de wereld in vergelijking met de meeste mensen.

Geïnteresseerd in de eenvoud van het dagelijks leven, verkent ze de interpretaties van kleur in alledaagse onderwerpen. In haar werk maakt ze veelal gebruik van onscherpte in de foto’s om de verbeelding te prikkelen. Enerzijds zodat de aanschouwer zich kan concentreren op het beeld zonder de afleiding van details in het beeld, en anderzijds als een visuele referentie naar haar afwijkende perceptie van kleuren. De onscherpte verstoord het beeld op dezelfde manier zoals haar zicht op de werkelijkheid wordt verstoord door de kleurenblindheid. Vanwege haar kleurenblindheid is er altijd een verschil tussen hoe zij zelf het werk ziet en hoe de meeste toeschouwers het zien. Het resulteert in werk dat zich op het snijvlak tussen figuratieve en abstracte kunst bevindt. Sinds ze een bril is gaan dragen waarmee ze kleuren kan zien, is het kleurenpalet in haar werk uitgebreid.

De serie “Untitled (colors)” (2023) is een serie foto’s van geabstraheerde doch herkenbare bloemen en planten met de seizoenen. De werken gaan over het zien en ontdekken van kleuren waarbij haar realiteit als kleurenblinde vaak afwijkt van die van niet-kleurenblinden. De kleurnamen in de titels verwijzen naar de kleuren zoals zij ze ziet; die weer vaak afwijken van de realiteit.